Belgische speciaalbieren; wat moet je weten

Belgische speciaalbieren zijn dikwijls niet in categorieën te stoppen zeggen de brouwers. Dat zou te maken hebben met het gegeven er géén spelregels zijn omtrent brouwen. Om die reden blinkt Belgisch bier iets uit waar mensen wel wat van zouden willen weten, Juist ja onafhankelijkheid. Elke biersoort heeft een eigen karakter en zou daarmee heel verschillend smaken dan zijn zogenoemde broer volgens het proces natuurlijk. Daarom heb je snel het anders bedoelde biertje aangeschaft.. Ook al staan Belgie bekend naar de onafhankelijke manier van brouwen hebben ze absoluut eigen kenmerken. Verder hier omschrijven we deze dan ook, en sommen we wat Belgische stylen:

1. Typische Belgische speciaalbieren

Het is belangrijk om de eigenschappen van de bieren uit België te identificeren. Ten eerste, een fantastische aroma’s van de bieren dat is altijd het eerste wat merkbaar is aan Belgisch speciaalbier: bijna altijd gaan ze voor de reuk. Meestal kleeft er een speciale smaakje aan zoals een tikje pittige kruiden of bastard suiker en kauwgom komt voor. Alles om één redenom aandacht te trekken uit de menigte.Bij het zeggen dat speciaalbier even veel van aanzien is voor de Belgen zoals kaas voor ons is best een grote uitspraak, gezien België maar 1% van de mondiale bier brouwt. Ondanks Belgie slechts verantwoordelijk zijn voor 2.000.000.000 liter p.j. zijn de cijfers per kop van de hele bevolking modaal tien keer meer ten opzichte van het internationale gemiddelde. Daar winnen zij idem dito de eerste prijs mocht het gaan variatie met stijl.


2. Trappistenbier gemaakt in een Klooster

Bij de gedachte Een Belgisch speciaalbiertje duikt een idee op van priesters die speciaalbier aan het brouwen zijn? Bij namelijk zes van de brouwerijen bij onze Zuiderburen wordt het bier gemaakt door monniken. Deze bierbrouwerijen noem je Trappist abdijen.


Saison bieren

Deze biersoort komt aanvankelijk uit Wallonië.. Deze regio verzamelde in de zomer de ingrediënten omwille de bierstijl en brouwde in de winter het speciaalbier zodat het extra lang kan gisten. De mensen op het land hadden destijds aldus wat te doen door eerst het graan af te leveren bij de brouwerijen en daarna aan hun vee te voeren. Hierdoor beurde men iets bij, wat ze gewoon weer besteden aan het bier dat gebrouwen was met hun oogst. Doordat dit tegenwoordig geen mogelijkheid met het verzoek naar bier, doen ze het tegenwoordig anders en laten ze het in de kelder gisten op lage temperaturen van omstreeks10c. Het speciaalbier heeft natuurlijk wel meer eigenschappen dan een extra gisting. Het bier is gekruid met allerlei kruiden, veel\meestal wat weg van wat Citrus, pepers. Dit geeft het bier een sensationele smaak met eenvoudig weg een alcoholpercentage van 4,5-8,5 %.


3. Dubbelbieren

Dit betekent letterlijk de dubbelle hoeveelheid graan. De donkere kleur van het biertje ontstaat dus ook de granen die erin zitten. Dit bier ziet er behoorlijk zwaar uit terwijl dat best te doen is met een alchoholpercentage van 6-7,5%. Het bier wordt gebrouwen met veel suikers die vrij vaak gekarameliseerd worden. Zo lijkt het alsof het bier een chocolade smaak heeft. Ondanks dat er weinig tot geen hop inzit, is de prik en de bitterhied niet ver weg, is het bier wel dubbel gefermenteerd in de flessen en er zit dus erg veel CO2 in.


4. Rode Belgisch Bieren

In ongeveer tien contreien uit Noord België zijn deze bierstylen overal te krijgen. Hun smaak proeft naar azijn. De rooie kleur is te danken aan de Weense mout.


5. Tripels / Zwaar Blond

Bij een tripel wordt er drie keer meer graan toegevoegd dan bij normaal bier. Rond 1932 is er gestart met het maken van dit speciaalbier, Echter werd dit bier pas bekend rond het jaar 1956 toen de westmalle brouwerij dit speciaalbiertje ging brouwen. Het speciaalbiertje is mooi egaal geel of goud van kleur met een perfect witte schuimkop. Qua specificaties verschilt het biertje verder niet veel van dubbel anders dat het natuurlijk de 3-voudige hoeveelheid graan heeft. Dit zorgt voor een robuuste smaak. Ook zorgt dit voor een nogal hoog alchoholpercentage van 7-10%. Tripelbieren / Zwaar Blond


Witte Belgische speciaalbieren

Belgische witte zijn ook bekend voor witbier. Deze biersoort had quasi ophouden met bestaan. Gelukkig was Pierre Celis, die bij een witbier brouwerij werkte toen destijds, een bierbrouwerij gestart. En hij brouwde witbier zoals nooit eerder. Witbier is namelijk gebrouwd met 40 procent graan en koriander & sinaasappelschil, Dit zorgt voor het citrus luchtje. Ook is het bier iets zoeter. Dit kan omdat het graan een unieke behandeling krijgt voordat het toegevoegd wordt. Dit zorgt ervoor dat het biertje zijn unieke bitterheid blijft houden.